Saunování vás připraví nejen na horké letní dny, ale také na náročná zimní období, kdy se zvyšuje výskyt nachlazení a chřipkových onemocnění. Pozitivní účinky saunování jsou známé mnoho století nazpět. Slovo „sauna“ je finského původu, je tedy jisté, že saunování vznikalo v severských zemích a úspěšně se rozšířilo do celého světa. 

V Perle najdete právě finskou saunu, místnost vyloženou dřevem s dřevěnými lavicemi a opěrkami ve dvou výškových úrovních a také saunová kamna naplněná kameny. Ideální teplota v sauně by se měla pohybovat v rozmezí 70 – 95 °C, není to ale nařízená teplota pro všechny. Každý organismus reaguje na saunování jinak, je tedy možné nastavit si teplotu i nad 100 °C. Před vstupem do sauny je nutné se osprchovat a zbavit tak tělo nečistoty. Čas strávený v sauně si reguluje každý návštěvník sám. Ideálně je to okolo 10-15 minut a poté přichází na řadu pozvolné ochlazování pod sprchou. Doporučujeme ochlazování nejdříve vlažnou vodou a poté přecházet na vodu studenou. Po ochlazení je vhodné si na pár minut odpočinout a doplnit tekutiny v odpočinkové místnosti a postup saunování znovu opakovat ještě 2x.

Abychom ze saunování vytěžili maximum, je třeba dodržovat určitá opatření a doporučení. Vezmeme to tedy úplně od začátku. V první řadě by neměl návštěvník do sauny jít unavený, nemocný nebo po požití alkoholu. Naše sauny máme rozděleny na pánskou a dámskou, při rezervaci sauny je vstup tedy pouze pro vás a máte zde soukromí.

1)      Minimálně 2 hodiny před vstupem do sauny nejezte. Sbalte si do tašky ručník, mýdlo a láhev vody.

2)      Na recepci dostanete prostěradlo, poté se přesunete do šaten, kde si odložíte osobní věci do uzamykatelné skřínky.

3)      Před vstupem do sauny se osprchujte a použijte mýdlo nebo sprchový gel. Je důležité tělo zbavit veškerých nečistot a potu. Dobře se osušte a zahalte se pouze do prostěradla.

4)      V sauně nepijte, doplníte tekutiny v odpočinkové místnosti. Po vstupu je ideální lehnout si na spodní lavici a po pár minutách vyzkoušet lavici horní, kde je teplota vyšší. Pokud je vám teplo nepříjemné, opusťte saunu, vydýchejte se a postupně se ochlazujte pod sprchou. Využijte odpočinkovou místnost, napijte se a poté se vraťte do sauny. Takto to lze opakovat několikrát. Nezůstávejte v sauně, pokud se necítíte fyzicky dobře, zvyšujete tím riziko přehřátí organismu.

5)      Po saunování dostatečně pijte, odpočívejte a vyhněte se fyzické námaze.

Cítíte-li se dostatečně naladěni na návštěvu sauny, je dobré znát nejen pozitivní ale i negativní účinky náhlé vysoké teploty na váš organismus. Lékaři saunování doporučují především jako prevenci proti nachlazení, uvolňování svalů a psychického napětí díky vyplaveným endorfinům, posilování organismu a celkové regeneraci. Není však vhodné navštěvovat saunu při srdečních chorobách a chorobách krevního oběhu, nemoci jater a ledvin, či chřipkových onemocněních. Ženy by saunu měly vynechat při těhotenství nebo menstruaci.

Trpíte-li častým nachlazením, ucpanými dýchacími cestami nebo rýmou, je vhodné saunu vyzkoušet. Její pozitivní účinky na posílení imunity vás mohou těchto problému zbavit. Je však nutné chodit do sauny pravidelně. Je dokázáno, že sauna působí blahodárně na náš oběhový systém a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

V kostce si tedy shrneme, že saunování má pozitivní vliv na snížení stresu, snižuje rizika srdečních onemocnění a Alzheimerovy choroby, regeneruje a podporuje celkovou odolnost těla.

Máte-li k saunování nějaké dotazy, napište mi email na adresu obchodni@lednicelazne.cz a já vám ráda vaše dotazy zodpovím a v konkrétních otázkách zdraví i po konzultaci s naším lázeňským lékařem.

Lucie Pivodová

LD Perla

dsc3808.jpg

 

 

Vytisknout stránku Vytisknout stránku
Rezervovat pobyt